Kaip galima sėkmingai parduoti savo verslą?

Jei ketinate parduoti savo verslą, privalote šiam atsakingam žingsniui pasiruošti nepriekaištingai. Jei tam nebus pasiruošta tinkamai, galite smarkiai nudegti, verslą parduodami per pigiai arba nesurasdami tinkamo pirkėjo.

Nuspręskite, ar esate pasirengę parduoti verslą

Verslo pardavimas

Ar esate pasirengę parduoti savo verslą? Tai svarbus sprendimas, kurio nereikėtų priimti lengvabūdiškai. Prieš pateikdami savo verslą rinkai, turite apsvarstyti keletą dalykų.

Pirma, pagalvokite apie savo pardavimo priežastis. Ar norite išeiti į pensiją, ar pereiti prie ko nors naujo? O gal jūsų verslas nebėra pelningas ir jums reikia sumažinti nuostolius? Žinodami savo pardavimo priežastis, galėsite nustatyti, ar tikrai esate pasirengę atsisakyti savo verslo.

Tada pažvelkite į patį verslą. Jei parduodate, nes esate pasirengę išeiti į pensiją, tuomet jums gali nerūpėti jūsų verslo būklė. Tačiau jei parduodate dėl to, kad jums reikia greitai surinkti grynųjų pinigų, norėsite įsitikinti, kad finansinė ir komercinė jūsų verslo būklė yra gera ir pirkėjas bus pasirengęs mokėti jūsų norimą sumą.

Galiausiai pagalvokite apie pardavimo laiką. Ar yra konkretus laiko tarpas, per kurį turite parduoti? O gal galite parduoti bet kada? Jei skubate parduoti, gali tekti sutikti su mažesne kaina. Tačiau jei neskubate, galite palaukti, kol atsiras tinkamas pirkėjas, ir gauti geriausią kainą už savo verslą.

Raskite tinkamą pirkėją savo verslui

Ne visi pirkėjai yra vienodi. Parduodami savo verslą, norite rasti pirkėją, kuris būtų tinkamas jūsų įmonei.

Vienas iš dalykų, į kurį reikia atsižvelgti, yra pirkėjo finansinė padėtis. Ar jie turi lėšų sumokėti už jūsų verslą? Jei ne, jis gali bandyti sumažinti kainą.

Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, yra pirkėjo verslo planai. Ką jis nori su jūsų verslu daryti? Jei jie planuoja jį išardyti ir išparduoti turtą, tai nenaudinga nei jūsų darbuotojams, nei klientams. Kita vertus, jei jie planuoja investuoti į verslą ir jį plėtoti, tai geras ženklas.

Galiausiai atsižvelkite į tai, ar tarp jūsų ir pirkėjo yra tarpusavio ryšys. Ar gerai sutariate? Ar jis atrodo kaip žmogus, kuriuo galite pasitikėti? Jei ne, pardavimas gali vykti nesklandžiai.

Prieš parduodami sutvarkykite savo verslą

Jei norite už savo verslą gauti geriausią kainą, prieš pateikdami jį rinkai turite jį sutvarkyti.

Tai reiškia, kad reikia sutvarkyti visas finansines problemas, pavyzdžiui, negrąžintas skolas ar nesumokėtus mokesčius. Taip pat reikia sutvarkyti dokumentus, kad pirkėjas galėtų tiksliai matyti, ką jis gauna.

Ir galiausiai, tai reiškia, kad reikia užtikrinti, jog jūsų verslas veiktų sklandžiai. Jei taip nėra, pirkėjas gali būti atstumtas arba gali bandyti sumažinti kainą.

Pasirengimas pardavimui

Nusprendus parduoti verslą, laikas pradėti ruoštis pardavimui.

Pirmiausia turite nustatyti kainą. Tai gali būti sudėtinga, nes nenorite išstumti savęs iš rinkos, bet taip pat nenorite parduoti savęs per pigiai. Gera taisyklė yra nustatyti 10 kartų didesnę savo verslo kainą nei metinis pelnas.

Toliau reikia rasti gerą tarpininką. Brokeris gali padėti surasti pirkėjus, derėtis dėl pardavimo ir tvarkyti visus dokumentus. Taip pat gali padėti ir skelbimai verslo pardavimų puslapiuose internete.

Galiausiai turite pradėti reklamuoti savo parduodamo verslo skelbimą. Tai galima padaryti skelbiant reklamą profesiniuose leidiniuose arba samdant rinkodaros įmonę.

Derybos

Suradus pirkėją, metas derėtis dėl pardavimo.

Pirmiausia turite susitarti dėl kainos. Tai gali būti sudėtinga, nes nenorite išstumti savęs iš rinkos, bet taip pat nenorite parduoti savęs per pigiai. Kaip jau minėjome prieš tai, gera taisyklė yra nustatyti 10 kartų didesnę savo verslo kainą nei metinis pelnas.

Toliau reikia derėtis dėl pardavimo sąlygų. Tai apima tokius dalykus kaip mokėjimo grafikas, garantijos ir kitos sąlygos.

Galiausiai turite įsitikinti, kad visi dokumentai yra tvarkingi. Tai apima pirkimo-pardavimo sutartį ir visus nuosavybės perdavimo dokumentus.

Sandorio sudarymas

Kai jau susitarėte dėl pardavimo, laikas sudaryti sandorį.

Tai reiškia, kad reikia pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį ir perduoti verslo nuosavybės teisę. Tai gali atlikti teisininkas arba verslo perleidimo agentas.

Kai sandoris bus sudarytas, jūs būsite sėkmingai pardavę savo verslą. Sveikiname!